Till Dig som genomgått vävnadsprovtagning från prostata

Bakgrund: Vävnadsprovtagning från prostatan är central i diagnostiken av prostatacancer. Risken att drabbas av en allvarlig biverkning i samband med undersökningen är liten men vi vet att infektion efter punktion är ett återkommande och tyvärr ökande problem. I Östergötland genomförs årligen mer än 1000 vävnadsprovtagningar och av dessa drabbas uppskattningsvis cirka 20 patienter av en behandlingskrävande infektion relaterad till punktionen. Vi ger antibiotika förebyggande för att minska risken, en typ av antibiotika  som är riktad mot de vanligaste typer av bakterier som kan orsaka infektion. Det är dock allmänt känt att det finns ett större problem i samhället med resistensutveckling hos bakterier mot de vanligaste typerna av antibiotika och detta påverkar även risken för infektion efter prostataprovtagning.

Om Du blir sjuk: Om du under de första dagarna efter provtagningen inte mår bra och får hög feber, >38°, framför allt i kombination med frossa och frysningar, vill vi att Du tar direktkontakt med vår avdelning för rådgivning på nedanstående telefonnummer. Ofta kan det då blir aktuellt med inläggning på sjukhus för antibiotikabehandling. Personalen finns tillgänglig dygnet runt.

  • Boende i centrala och västra länsdelen: Avd 1, Universitetssjukhuset, 010-1031101
  • Boende i östra länsdelen: Avd 12u, Vrinnevisjukhuset, 010-1043112

Vad händer om man finner tumör? Vid det planerade återbesöket kommer Du få besked om undersökningsresultatet. Fortsatt handläggning är mycket individuell. Generellt sett är det oftast inte bråttom med behandlingsinsatser och i vissa fall kommer ytterligare utredning att ske. Det kan vara en fördel att ta med en nära anhörig i samband med återbesöket när sjukdoms- och behandlingsinformationen ges.