Karpaltunnelsyndrom

Vanliga symptom

Domningar, stickningar och ibland värk i tumme och fingrar. Besvären kommer ofta nattetid eller tidigt på morgonen, då man kan vakna och behöva skaka igång handen. Symptomen kan även uppstå när man t.ex. talar i telefon, cyklar och kör bil. Om besvären tilltar kan man även få nedsatt känsel i tumme, pek-, lång- och ringfinger samt svaghet i tummens muskler. Man blir fumlig och tappar saker. Ibland upplevs även obehagskänsla och värk kring tummen som kan stråla både ut mot handflatan och upp i armen.

Orsak

Karpaltunneln är en ca 4 cm lång kanal i övergången mellan handleden och handen. I denna tunnel löper fingrarnas böjsenor och en nerv, medianusnerven. Besvären beror på ett ökat tryck i tunneln, som gör att nerven blir klämd. Tryckökningen kan ha många olika orsaker, men oftast förblir den okänd.

Behandling

Ibland kan det vara tillräckligt att behandla med en skena, s.k. ortos, nattetid. Den håller handleden rak, vilket minskar trycket på nerven, som kan ge lindring av besvären. Om detta inte bedöms vara tillräckligt, eller om man har nedsatt känsel i rekommenderas operation.

Vid operationen delas ett tvärgående band, som utgör taket i karpaltunneln, det s.k. karpalligamentet. Nerven får då gott om plats. Operationen kan nästan alltid göras i lokalbedövning. Under ingreppet stängs ofta blodflödet till handen med en blodtrycksmanschett.

Man får ett mjukt, ganska stort förband på handen, men fingrarna är fria och skall röras flitigt och kan användas till lättare vardagssysslor. Förband och stygn avlägsnas ca 2 veckor efter operationen. Man får då träffa en handterapeut för att få träningsråd. Efter detta behövs inget förband, men ofta kan en stödskena avlasta handleden under rehabiliteringen.

Tyngre belastningar bör undvikas i 4 veckor efter operationen.

Sjukskrivningstiden efter operationen varierar beroende på vilka arbetsuppgifter man har.

Förväntningar är att domningar och värk upphör. Under lång tid kan man ha ömhet i handflatan, ont vid handgrepp och nedsatt styrka i handen. Förhårdnad och känslighet i operationsärret kan kvarstå i ett år men minskar successivt.

Ju allvarligare symtom man har före operationen desto längre tid tar det att bli bra. Om man haft ett långvarigt känselbortfall kanske man inte blir helt återställd.