Råd till Dig som opererats för förhudsförträngning

Råd till Dig som opererats för förhudsförträngning

Råd till Dig som opererats för förhudsförträngning

Operationssår: Vid operationen sys det med tråd som försvinner av sig självt, efter några veckor. Efter operationen brukar förhuden svullna och för att minska detta läggs penis uppåt i kalsongerna. Det kan ta upp till ett par veckor innan svullnaden försvunnit helt. Hos enstaka patienter blir operationssåret infekterat. Såret blir då ömt, rött och svullet och det kan även rinna lite var ur såret/vid stygnen. Om det skulle börja blöda, sippra blod i stygnraden tvätta händerna och nyp med tumme och pekfinger precis över blödninsgsstället tills det avtar.

Att tänka på: Håll rent med vanligt dusch en gång om dagen och rena kalsonger. Använd endast vatten eller möjligen mild tvål. ”Klapptorka” torrt för att inte gnugga bort stygnen för tidigt. Ibland lossnar enstaka stygn tidigt men det gör man ingenting åt, det läker ändå men tar lite längre tid. Om stygnen sitter kvar efter 14 dagar så bör man hjälpa dom bort genom att gnugga på dom i duschen. För Dig som har förhud kvar gäller att redan dagen efter operationen bör man se till att man återigen kan drag förhuden fram och åter över ollonet så att inte ärrbildningar orsakar ny förhudsförträngning. Det kommer svullna ganska mycket den första tiden och ser förmodligen värre ut än det känns. Man avvaktar minst 2-3 månader innan man kan bedöma utseendet efter läkning.

Smärta: Ibland skickar vi med en tub bedövande salva som med fördel kan användas till att smörja operationsområdet/ollonet med, det första dygnet. Salvkompress Jelonet (finns att köpa på apoteket) den är bra att vira runt ollonet för att undvika att den torra kompressen eller kalsongen fastnar. Detta kan också kompletteras med smärtlindrade Alvedon eller Panodil enligt ordination på förpackningen. Du kan köpa Xylocainsalva 5% på apoteket att smärta på vid smärta. Den är effektivare  än den medföljande gelen.

Frågor: Om Du undrar över något som gäller Din operation, kontakta då Corell´s mottagning.